Modlitba ke svaté Agátě, panně a mučednici

5. 2. 2016 23:59



Svatá Háta

 

O svatá panno a mučednice Agáto, Ty jsi od nejútlejšího věku zasvětila svojí mysl a srdce Bohu, připodobnila ses neposkvrně- nému Beránkovi čistotou svého života a následovala jsi Ho vykonáváním hrdinských  ctností a slavným zápasem   mučednictví. 
Oroduj za nás, abychom se Ti podobali;  nechť víra v Boha osvítí naší mysl a směřuje naše  skutky. Ať jsme všude křesťany, bez ohledu na naší lidskou slabost. Nechť pro Tvoje zásluhy vítězíme nad žádostmi těla a útoky satana. Ať   dosáhneme toho, proč nás Bůh stvořil a vykoupil - požehnané koruny ráje.

Buď Vůle Tvá Pane!

Amen



Převzato z: překlad internet
Autorem obrazu svaté Háty je Franciso de Zurbarán (1598–1664)
Mučedník znamená krvavý svědek (řecky martyr znamená svědek); původně se nazývali mučedníky - martyres všichni, kdož vyznávali víru křesťanskou za svízelných okolností, tedy v našem významu byli to vyznavači. Avšak za pronásledování křesťanů v římské říši po první tři století toto označení bylo vyhrazeno křesťanům, kteří pro víru v Krista vydali krvavé svědectví. Mučednici neboli martyres v liturgickém pořadí svatých zaujímají hned prvé místo po apoštolech. Liturgická barva na svátek mučedníka je v římské liturgii barva krve, totiž červená. Merell, J., (1963): Malý bohovědný slovník

 

 

Zobrazeno 2154×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio