Modlitba ke svaté Lucii, panně a mučednici

13. 12. 2014 23:02
Rubrika: Svatí | Štítky: Svatá Lucie , modlitba

 

 

Svatá Lucie

 

 

 

Ó svatá, jíž jméno značí světlo, plni důvěry se obracíme k Tobě, abys nám vyprosila svaté světlo, které nás učiní svatými, abychom nevstupovali na cesty hříchu a nezůstávali v temnotě provinění.

Prosíme Tě skrze Tvou přímluvu o zachování světla očím1), s hojnou milostí užit ho vždy podle Vůle Boží, bez újmy na duši.

Učiň, ó svatá Lucie, poté co jsme Ti vzdali úctu a dík za Tvojí mocnou přímluvu nad touto zemí, abychom se jednou mohli přijít těšit s Tebou v ráji z věčného světla, Božího Beránka, Tvého sladkého snoubence Ježíše.

(modlitba sv. Pia X.)

 

Pán nám dává svatou Lucii jako nezpochybnitelný vzor v nesnázích, kdy se probojováváme ke světlu, jež je podstatným rysem žitého křesťanství. Svatá Lucie, coby světlo, spěchá na pomoc, aby ukazovala na potřebu a vítězství světla ve velice dlouhých nocích našeho života. Tyto noci mohou být kdovíjak dlouhé, zaviněné, ale i takové, do nichž jsme prostě vtaženi (a Lucie podle pranostiky nepřidá takový den, který by nepatřil Pánu): ale vyhlížení světla je již účastí na Kristově ozáření.2)

 

1) Světlo očí - zrak. S kolika pokušeními bychom nemuseli zápasit, kdybychom dokázali lépe kontrolovat své pohledy? Kolika hříchů bychom byli prosti, kdyby nás k nim nesvedly naše oči? Ne nadarmo říkal svatý Jan Maria Vianney, že zrak je bránou, skrze kterou často vchází do duše hřích. A pán Ježíš praví: Slyšeli jste, že bylo řečeno: ´Nezcizoložíš.´ Ale já vám říkám: Každý, kdo se dívá na ženu se žádostivostí, už s ní zcizoložil ve svém srdci. Svádí-li tě tvé pravé oko, vyloupni ho a odhoď od sebe; neboť je pro tebe lépe, aby jeden z tvých údů přišel nazmar, než aby celé tvoje tělo bylo uvrženo do pekla. (Mt 5, 27-29)

2) převzato a upraveno z knihy Svatá Lucie Sicilská mučednice od Marie Stelladorové, Refugium, Olomouc 2012. 

Zobrazeno 7879×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio